Miért használjunk intimkelyhet?

2019.07.25

- Igazából nem új találmány, már az 1930-as években is ismerték Amerikában, de az orvosi szilikonból készült eszköz népszerűsége megnőtt az elmúlt néhány évben. Az orvosi szilikon egy testbarát anyag, az emlő implantátumok anyaga is ebből készül, és hosszú ideje alkalmazzák nagy biztonsággal. További előnye, hogy nem tartalmaz allergiás reakciót kiváltó vegyi anyagot (fehérítőt) és mivel könnyen tisztítható, használata a baktériumok elszaporodását is lecsökkenti.

- A tampon használat közben mikrosérülést okozhat a hüvelyfalon, mert mechanikailag ledörzsöli a hüvelyhám felületét. Ezzel szemben az intimtölcsér a felhelyezés és az eltávolítás közben kevésbé irritálja a hüvely nyálkahártyáját, mert hozzásimul a hüvelyfalhoz és mivel nem szívja magába a természetes hüvelyváladékot, ezáltal kíméli a hüvelyflórát is.

- Elég naponta kétszer, reggel és este kiüríteni, mert 8-12 órán át szivárgásmentes használatot biztosít. Éjszaka is alkalmazható. Az újabb felhelyezés előtt elegendő vízzel leöblíteni, esetleg szappanos vízzel lemosni. A menstruáció elmúlása után javaslom forró vízben kifőzni, vagy fertőtlenítő oldatba helyezni és így eltenni a következő használatig.

- Gazdaságosabb, mint a tampon vagy a betét, mert több évig használható. Tehát csak egyszer kell megvásárolni és mindig rendelkezésre áll, ha szükséges.

- Hosszútávon lehetővé teszi a környezettudatos hozzáállást, hiszen sokkal kevesebb hulladékot termel a használata.

- Fizikai aktivitás, torna, futás, de még úszás közben is használható. Széklet és/vagy vizeletürítés közben nem kell eltávolítani. Erős hasprés alkalmazása (székletürítés) után célszerű ellenőrizni a kehely helyzetét.

- Használóját nem veszélyezteti a toxikus sokk szindróma: bakteriális méreganyagok (staphylococcos aureus) felszaporodása a szervezetben, melyek a véráramba jutva szepszist, vérmérgezéshez hasonló állapotot okozhatnak.

- A felhelyezése nem nehezebb, mint a tamponé. Igaz némi gyakorlást azért igényel. Alapos kézmosás után, a kelyhet a felső gyűrű (felső perem) résznél benyomva félbe hajtjuk és a tampon felhelyezésével megegyező mozdulattal, ülő vagy guggoló testhelyzetben, a harangforma szélesebb felével előre a hüvelybe helyezzük. Az alsó kihúzó része a hüvely hosszúságától függően méretre vágható. A felhelyezett kehely a hüvely falához simul, ezzel biztosítva a szivárgásmentességet. Az intimtölcsér helyzete kézzel ellenőrizhető: a kihúzó résznél fogva óvatosan körbe lehet csavarni vagy a hüvely falát a kehely peremrészénél ujjal körbe simítva, érezhetővé válik a hüvelyben való elhelyezkedése.

Amire figyelni kell:

Az intimtölcsért nem lehet fogamzásgátlásra használni és nem véd a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben sem.

A szülést követő gyermekágyas vérzés esetén nem javasolt a használata.

Hüvelyi fertőzés esetén nem használható.

Fogamzásgátló hüvelygyűrű vagy méhen belüli fogamzásgátló eszközzel történő együttes alkalmazás előtt kérje ki a nőgyógyásza tanácsát.

A szexuális együttlét nem tiltott kifejezetten, kehelyhasználat közben, de mivel mechanikai akadályt képezhet, a szakemberek nem javasolják.