Miért szivároghat az intimkehely?

2019.02.02

1. Nem nyílt ki rendesen a kehely - nem alakult ki vákum

Talán ez a leggyakoribb ok. Ha nem nyílik ki teljesen, nem alakul ki a vákuum hatás, egyszerűen elfolyik a menstruációs folyadék a kehely fala mellett. Próbáld ki ezeket a trükköket:

  • Próbálj ki többféle hajtogatási módot
  • Felhelyezés után forgasd meg a kelyhet a tengelye körül
  • Tapogasd körbe a mutatóujjaddal a kelyhet, hogy érezd, ha horpadás van
  • Hagy a hüvely bejáratánál kinyílni és csak ez után told feljebb
  • Ha puha kelyhet használsz, felhelyezés előtt tartsd hideg víz alá, a hidegtől megdermed egy kicsit az anyaga és a keményebb kelyhekhez hasonlóan könnyebben kipattan.
  • Nyisd ki a szádat - ez viccesen hangzik, de ha kitátod a szád és nyitva tartod felhelyezés közben, ellazulnak alul az izmaid, és könnyebben megtalálja a kehely a helyét.
  • Ha egyik megoldás sem válik be, próbálj ki más alakú, anyagú, méretű, keménységű kelyhet, hatalmas a kínálat.

Elvileg hallani és érezni lehet, amikor kipattan a kehely és kialakul a vákuum. Ha nem vagy biztos benne, úgy tudod ellenőrizni, hogy kialakult-e, hogy egy kicsit lejjebb húzod a kelyhet. Ha túl könnyen, ellenállás nélkül lejjebb jön, sanszos, hogy nincs vákuum, a biztonság kedvéért vedd ki és tedd be újra. Ha nehezen mozdul, és érzed, ahogy húzza magával a dolgokat, erős a vákuum.


2. Nem jó helyen van a kehely

Azt biztosan tudod, hogy nem kell olyan magasra helyezni az intimkelyhet, mint a tampont, A menstruáció ideje alatt a méhszáj kemény és leereszkedik. A menstruáció során a vér és a leváló méhnyálkahártya a méhnyakon keresztül jut a hüvelybe, ahol az intimkehely összegyűjti.

Bár a gyártók nem foglalkoznak a témával, az egyik legfontosabb dolog az intimkehely kiválasztásakor, hogy milyen magasan helyezkedik el a méhszájad, ugyanis ha pl. magasan van, nem ideális a rövid fagy nem erre tervezett szárral ellátott kehely, mert ha felmászik, előfordulhat, hogy nagyon nehéz kiszedni. Ha alacsonyan van a méhszáj, egy hosszú kehely egyszerűen nem fér el a méhszáj alatt, vagy kilóg, vagy fájni fog, vagy szivárogni. Ha alacsonyan van a méhszájad, vagy túl magasra tolod a kelyhet, elfolyik mellette.

3. Nem jó a kehely mérete

Egy jól kiválasztott méretű intimkelyhet kényelmesen a helyén tartanak a hüvelyi izmok és a hüvely fala.

Ha túl nagy a kehely, a hüvely fala össze tudja nyomni és nem tud teljesen nyitott állapotban maradni, így nem jön létre a vákuum hatás. A nagyobb méretet általában hüvelyi szülésen átesett, illetve 25-30 év feletti hölgyeknek ajánlják a gyártók, mert mindkét kondíció a hüvelyi izmok lazulásával jár, és a lazább izmok könnyebben a helyén tartják a nagyobb kelyhet.
Ez természetesen nem általános érvényű szabály, sok nő hüvelyi izomzata feszesebb annak ellenére, hogy szült, vagy elmúlt 30, ilyen esetben a kisebb kehely is jól működhet.

A másik oldalon, ha túl kicsi a kehely, nem simul teljesen neki a hüvelyfalnak, elengedhet a vákuum és szivároghat.

4. Megtelt a kehely

Bár sokkal nagyobb a kapacitása, mint a tamponnak, az erősebb napon nem bír ki 10-12 órát a kehely, és ha nagyon erős a vérzésed, előfordulhat, hogy néhány óra alatt megtelik, és ezáltal szivárogni fog. Szivároghat a légréseken keresztül, vagy egyszerűen túlfolyik. Előfordulhat az is, hogy a nagy súly miatt elenged a vákuum.

Ha a méhszáj belelóg a kehelybe, az is jelentősen tudja csökkenteni a kapacitást, megtelhet úgy is, hogy amikor kivesszük, azt látjuk, hogy még félig sincs... Ilyen esetben a harang alakú kehely jobb választás, mint a V alakú, mert szélesebb az alja, több fér el benne.


forrás: https://intimkehely.info/blog/miert-szivarog-az-intimkehely-mit-tehetsz-ellene